Kalküta, Hindistan — 21 Mart, Pazar


Hizmet yaşamı

Devashish Prabhu, Sri Chaitanya Saraswat Math'ın Londra şubesi sekreteri, "Vaishnava standartları, davranışı ve görgü kuralları ile ilgili düşünceler, hatırlatmalar ve yol gösterici ilkelerle" dolu çok güzel küçük bir kitabı, Hizmet Yaşamı'nı derleyip yayınlamış bulunuyor.

Hizmet Yaşamı dört bölüme ayrılmış: sadhana (günlük adanmışlık görevleri) ile ilgili temel bilgiler, tapınaklarımızda ve ashramlarımızda yaşayan adanmışlarımızdan beklenen daha üstün davranış standardı, ekadasi ve diğer kutsal Vaishnava günlerinin önemi ve guru-vargamızın "talimatını içeren önemli metinler."

Bu seksen sayfalık güncel kitabın kapağı Rasa-Mayi Pandita Devi Dasi tarafından zarif bir şekilde süslenmiş. (Sadece santa rasa objeleri kullanarak güzel kitap kapakları yapılamaz diye kim demiş? :)

Adanmışlık yaşamında daha yeni olanlar bu kitaptan olağanüstü yarar sağlayabilirler, yine de kitap sadece yeni başlayanlar için değil; doğru Vaishnava kurallarının ince noktaları ara sıra biz 'kıdemliler'e de hatırlatılmalı, hatta biz bile yeni birşeyler öğrenebiliriz. Japa malanız (ya da başka birşey) elinizdeyken secde edilmemesi gerektiğini biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum.

Kitap, sadece prasadamın nasıl doğru şekilde onurlandırılması (dakik olun — prasadamı bekletmeyin; kendinize servis yapmayın) gerektiği konusunda değil, prasadamın nasıl servis edilmesi (adanmışlar servis sırasında oturuyor olmalılar — adanmışları tabak elde, kuyruğa sokmayın; farklı yiyecekleri servis etme sırası) gerektiği gibi konularda yönergeler ve ipuçları ile dopdolu. Geniş bir bölüm ise maha-mantra zikretme (nasıl zikredilir, zikir için en iyi zaman nedir, zikrederken ne düşünmeli, japa malaya doğru özeni gösterme) konusunda pratik tavsiyelere ayrılmış.

Srila Sridhar Maharaj neye "adanmışlığın meslek sırrı" dedi ve Srila Govinda Maharaj "hizmet yaşamında başarı için yegâne yol"un ne olduğunu söyledi? Eğer cevabı bilmiyorsanız, o zaman bu kitabı okumanız gerekir.

Devashish Prabhu Hindistan'da en iyi şekilde eğitim aldı ve ustalarımızın ve onların öğrencilerinin ayakları dibinde öğrendiği "meslek sırları"ndan bazılarını burada paylaşıyor. Bütün adanmışlarımız bu pratik referans kitabını kitaplıklarında bulundurmalılar.

—İngilizceden çeviren:
Krishnendrani Devi Dasi


Önceki  |  Arşiv  |  En Son Blog  |  İlk 10  |  Yeni  |  Sonraki

URL: http://www.imonk.net/turkish/10/march3.html
Düzen: iMonk — 21 Mart, 2010.