Kalküta, Batı Bengal, Hindistan — Cuma, 14 Nisan


Sadhana da hizmettir

Son üç haftadır Srila Gurudeva sık sık tekrarlayarak, bizlere belli aralıklarla Srila Bhaktisiddhanta Saraswati Thakur'un su götürmez gerçeğini hatırlatıyor: "Hizmetim Lord Krishna'nın adını zikretmek ve yüceltmektir."

Neden bu konu bu kadar çok vurgulanıyor? Bunu zaten herkes biliyor, değil mi? Yeni birşeymiş gibi gelmiyor. Bu bir klişe. Haydi işimize bakalım. Anladık!

Hım, belki de Srila Gurudeva bu aksiyomu tekrarlayıp duruyor çünkü anlamadık. Belki bize hatırlatılmasına ihtiyacımız var, çünkü Srila Gurudeva geçen gün, "kimse artık yasaları ve kuralları uygulamıyor," dedi.

Hizmet herşeyin üzerinde tutulduğu için, sadhanamızın (japa ve gayatri zikretmek gibi düzenli ruhani uygulamanın) bazen o kadar da önemli olmadığını düşünürüz. Bu kibirli yorum, eğer dikkatli olmazsak, insanı hiçbirşey yapmamaya götüren kaygan bir yamaca dönüşebilir çünkü sadhanamız da Srila Gurudeva'ya olan hizmetimizdir.

Srila Gurudeva bizi Hare Krishna maha-mantraya inisiye ettiği zaman bize "günde on altı veya daha fazla round söyle dedi," ve sahip olabileceğimiz diğer hizmet zorunluluklarına karşılık olarak "günde en az dört round" söyleyin diye imtiyaz tanıdı.

Oysa bu imtiyaz hemen norm haline geldi, istisnalar hemen kural oldu, minimum hemen maximum oldu... şimdi: "Hizmet yapıyorum!" bahanesiyle, günde dört round söylemeyi savunur olduk.

Aslına bakılırsa ne kadar hizmet yapıyoruz?

Bir düşünün...

Bir pujari günde neredeyse yirmi-dört saat çalışır: içimizde bu ağır programı uygulayabileceğini iddia edenimiz çok azdır. Yine de bir öğleden sonra tapınağın kapılarını geç açan çalışkan bir pujari Srila Gurudeva'nın sert, acımasız sözlerine neden oldu: "O tembel..."

Öyleyse bu bizi nereye getiriyor? Bir pujariye kıyasla hiçbir şey yapmıyor sayılırız, bu durumda nasıl olur da bizim önemsiz hizmetimiz, roundlarımızın tamamını söylememek için bahanemiz olur?

İnisiasyon aldığımız zaman yasa ve kuralları izleme andı içtik (bütün roundları söylemek, kutsal ada on ihanetten kaçınmak, dört düzenleyici prensibe uymak) oysa şimdi, Srila Gurudeva'nın bir zamanlar üzüntüsünü belirttiği gibi: "Koşullar verdiğimiz sözü değiştiriyor, ve bizler koşulların kölesi oluyoruz."

Sadhanamızı ihmal ettiğimiz zaman, yavaş yavaş motivasyonumuzu yitiririz; coşkumuzu kaybedince, yanılgıya düşeriz, büyü kaybolunca uygulamadan kuşku duymaya başlarız. Oysa inanç Krishna bilinci yolundaki ön koşuldur:

adau sraddha tatah sadhu-sango 'tha bhajana-kriya
tato 'nartha-nivrttih syat tato nistha rucis tatah

Başlangıçta inanca sahip olmalıyız (sraddha). İnancımız devoteelerin beraberliğinde güçlenince (sadhu-sangha) adanmışlık yaşamına özlem duyarız, Srila Gurudeva'dan inisiasyon ricasında bulunuruz, ve onun direktifi ve rehberliğinde adanmışlık hizmetimize başlarız (bhajana-kriya).

İnisiye olduğumuz zaman Srila Gurudeva'nın bize verdiği ilk hizmet "Lord Krishna'nın kutsal adını zikretmek ve yüceltmektir." Kutsal Lütufları şu sözü verir: "Eğer maha-mantrayı ihanet etmeden zikredersen, Krishna Kendisini kalbinde gösterir."

Eğer kalplerimiz saf değilse Krishna Kendisini nasıl kalplerimizde gösterebilir? Eğer Srila Gurudeva'nın ilk ve en temel talimatına uymazsak, arındırma işlemi nasıl başlayabilir (tato 'nartha-nivrttih syat), nasıl azimli inanç geliştirebiliriz (tato nistha), Krishna bilincinin gerçek tadına nasıl varabiliriz (rucis tatah).

Eğer Srila Gurudeva'nın talimatına inancımız yoksa, onun öğrencileri olduğumuzu nasıl iddia edebiliriz? Bhagavad Gita'ya göre, iyi bir öğrenci üç niteliğe sahip olmalıdır: içtenlik (pranipatena), tevazu (pariprasnena) ve adanmışlık (sevaya). Bizler eğer Srila Gurudeva'nın "Lord Krishna'nın kutsal adını zikretmek ve yüceltmek" olan emrine uymazsak her üçünde de yetersiz olmuş oluruz.

Unutmamalıyız ki sadhanamız da (kutsal adın zikri) Srila Gurudeva'ya olan hizmetimizdir. Sadhanamızı dışlayıp yine de Krishna bilincinde ilerleme kaydetmeyi bekleyemeyiz.

—İngilizceden çeviren:
Krishnendrani Devi Dasi


Önceki  |  Arşiv  |  En Son Blog  |  İlk 10  |  Yeni  |  Sonraki

URL: http://www.imonk.net/turkish/06/april2.html
Düzen: iMonk — 14 Nisan, 2006.