Kalküta, Batı Bengal, Hindistan — Cuma, 30 Haziran


Tembellik kötüdür

Önceki sabah Srila Gurudeva şöyle dedi: "Jawaharlal Nehru, Hindistan'ın ilk başbakanı, bir materyalistti, ama iyi bir sloganı vardı: aram haram haya (tembellik kötüdür). Kolaylıkla dolu bir yaşam sizin için iyi değildir. Avare yaşam (aram) haramdır (haram)."

Bu bana annemin en sevdiği atasözünü hatırlattı: "şeytan tembel ellere iş bulur." Bu ifadeden nefret ederdik çünkü hemen her zaman ardından bir angarya gelirdi ama annem haklıydı: yapacak şeyimiz olmadığı zaman daima bir pisliğe bulaşırdık.

Tembellik nedir?

Dharmaraj, Din Tanrısı, Mahabharata'da Yudhisthir Maharaj'a bu soruyu sorduğu zaman Yudhisthir şöyle cevapladı, "Tembellik kişinin görevlerini yerine getirmemesidir."

Az önce, iPod'umda, Srila Sridhar Maharaj'a ait eski bir konuşmayı dinliyordum, orada bir devotee (rahatlıkla kendim de olabilirdim!) şöyle dedi: "Bazen zihnim beni huzursuz ediyor ve tembelleşiyorum. Bazen sabah kalkmaktan hoşlanmıyorum, uyumak istiyorum ve roundlarımı da söylemek istemiyorum. Bu dönemde hiçbir adanmışlık faaliyeti beni cezbetmiyor. Bu duruma düşmemek için ne yapmam gerekir?"

"İyi beraberlikler böyle bir durumda yegane ilaçtır" diye cevapladı Srila Guru Maharaj. "Eğer saygı duyduğun daha üst devoteelerle beraber olursan seni tembelliğinden kurtarırlar. Beraberlik bir durumdan diğerine geçiş için en güçlü araçtır. Kötü beraberlik bir yöne götürür, iyi beraberlik diğer yöne.

"Shastra (kutsal yazıt) da yardım edebilir, ama shastra pasiftir. Sadhu (aziz) aktiftir ve aktif yardım gereklidir. Eğer kendini takdir ettiğin bir sadhu'nun hizmetine verirsen, onun ricasını, emrini geri çevirmezsin. Eğer böyle bir sadhu ile yaşarsan, o sana bakar ve hedefine doğru ilerlemende rehberlik eder."

İyi beraberlik olmazsa, diye devam etti Srila Sridhar Maharaj, "uzaklaşabilirsin çünkü... önceki beklentilerin, spiritüel umutların belirsizleşir ve sönmeye başlar ve bu da umutsuzluk ve depresyon getirir, ama eğer bir sadhu'nun yanında olursan ve eğer ondan sorumluluk gerektiren bir görev alırsan, bu yardımcı olabilir.

"Çevre sömürmek için seni çekiyor. Aylaklık ile uyku (tamo-guna) ve sömürü eğilimi (raja-guna) düşmanlardır. Eğer mümkünse, saygı duyduğun, hayranlık beslediğin bir devotee'nin direktifi altında sorumluluk gerektiren bir hizmetle uğraşmaya çalış. Sorumluluk otomatik olarak seni eyleme yoğunlaştırır ve bu da seni ayağa kaldırır. Enerji dolu olarak kalk ve hizmete koyul!"

Bize asla çalışmayı bırakmamız, tembel olmamız tavsiye edilmez. Bhagavad Gita'da (3:8), Krishna Arjuna'ya şöyle der:

niyatam kuru karma tvam / karma jyayo hy akarmanah
sarira-yatrapi ca te / na prasiddhyed akarmanah

"Belirlenmiş görevlerini yerine getir, çünkü eylem eylemsizlikten daha iyidir. İnsan çalışmadan fiziksel bedenini bile ayakta tutamaz."

Hepimizin görevi, sevası, Srila Gurudeva'ya olan hizmeti var. Eğer samimi olarak o hizmeti onun direktifi altında yerine getirmeye çalışırsak, tembellik günahına maruz kalmayız.

—İngilizceden çeviren:
Krishnendrani Devi Dasi


Önceki  |  Arşiv  |  En Son Blog  |  İlk 10  |  Yeni  |  Sonraki

URL: http://www.imonk.net/turkish/06/june4.html
Düzen: iMonk — 30 Haziran, 2006.